Το 2020 αποτέλεσε μια από τις πιο ασυνήθιστες χρονιές για τα παιδιά, καθώς η πανδημία μετέβαλε την καθημερινότητά τους, από την εκπαίδευση και την αναψυχή μέχρι την αλληλεπίδραση με συγγενείς και φίλους. Σε αυτήν την ψηφιακή κοσμογονία, με την οποία ήρθαν αντιμέτωπα, τα παιδιά διαμόρφωσαν τους δικούς τους κώδικες και τις δικές τους προτιμήσεις.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η εφαρμογή ανταλλαγής άμεσων μηνυμάτων WhatsApp, ενώ τρίτο έρχεται το δημοφιλές Mέσο κοινωνικής δικτύωσης TikTok. Στην πρώτη δεκάδα βρίσκονται, επίσης, τέσσερα παιχνίδια: Brawl Stars, Roblox, Among US και Minecraft.

Στο μεταξύ, οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες ιστοσελίδων μεταξύ των παιδιών ήταν η κατηγορία “λογισμικό, μουσική και video” (44,38%), τα διαδικτυακά Μέσα επικοινωνίας (22,08%) και τα videogames (13,67%).

Σύμφωνα με νέα έρευνα του Kaspersky Safe Kids, που αναδεικνύει τα ενδιαφέροντα των παιδιών την περίοδο 2020-2021, τα παιδιά είναι πολύ ενεργά στην ακρόαση και την προβολή μουσικών video στο Youtube. Το μερίδιο τους στις αναζητήσεις μουσικών ειδών και video ανέρχεται στο 17,35%.

Ένας αριθμός video με υψηλή θέση στις “τάσεις” εμφανίστηκε στα στατιστικά, όπως το “pop it and simple dimple” ή η κατηγορία video “ASMR”, που αντιπροσωπεύει το 4,43% των αναζητήσεων. Αυτήν τη χρονιά, αιτήματα που σχετίζονται με το videogame Gacha Life ξεχώρισαν στις πρώτες θέσεις των αναζητήσεων των παιδιών από ολόκληρο τον κόσμο, αγγίζοντας το 4%.

Τι ακούνε τα παιδιά

Όσον αφορά το μουσικό γούστο των παιδιών, πέραν των προτιμήσεων, που παραδοσιακά βρίσκονται στην κορυφή, όπως οι K-POP μπάντες BTS και BLACKPINK ή τραγουδιστές, όπως η Ariana Grande, η Billie Eilish και ο Travis Scott, ένα νέο μουσικό είδος έχει αποκτήσει δημοτικότητα, το “phonk”.

Παρατηρείται, επίσης, μια τάση προς τα “δημιουργικά” βίντεο – όλο και περισσότεροι πλέον αναζητούν ρυθμούς, δείγματα κομματιών και μαθήματα παραγωγής μουσικής σε διάφορα προγράμματα, τοποθετώντας στις πρώτες θέσεις της λίστας τα αντίστοιχα video. Την ίδια στιγμή, το TikTok παραμένει το κύριο μέσο διαμόρφωσης μουσικών τάσεων για τα παιδιά.

Στο μεταξύ, τα cartoons αντιπροσωπεύουν τις μισές (50,21%) αναζητήσεις video από παιδιά σε όλο τον κόσμο. Τα πιο δημοφιλή από αυτά είναι το Lady Bug and Super Cat, το Gravity Falls και το Peppa Pig. Στη δεύτερη θέση βρίσκονται τηλεοπτικά προγράμματα διαφορών ειδών, μεταξύ των οποίων το πιο δημοφιλές αγγλόφωνο πρόγραμμα “The Voice Kids”.

Στις ταινίες και τις τηλεοπτικές σειρές, τα πιο δημοφιλή trailers ήταν το Godzilla vs Kong, το Justice League του Zach Snyder που κυκλοφόρησε πρόσφατα και η σειρά της Disney+, WandaVision. Το Netflix συνεχίζει, επίσης, να προσελκύει την προσοχή περισσότερων παιδιών – τα πιο συχνά αιτήματα μέσω της πλατφόρμας ήταν για τη σειρά Cobra Kai και το πλέον εμβληματικό Stranger Things.

 

Το φαινόμενο TikTok

Το TikTok – σύμφωνα με την έρευνα – εξακολουθεί να πρωτοστατεί μεταξύ των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιούν περισσότερο τα παιδιά, την ίδια στιγμή, όμως, η αντίληψη για το εν λόγω μέσο έχει αρχίσει να μετασχηματίζεται. Πλέον, δεν αποτελεί απλώς ένα κοινωνικό δίκτυο για video μικρής διάρκειας, καθώς όλο και περισσότερο εμφανίζεται στην πλατφόρμα δημιουργικό και εκπαιδευτικό περιεχόμενο.

Για να δημιουργήσει ένα άτομο video για το TikTok, πρέπει να λειτουργήσει ταυτόχρονα ως χειριστής, ηθοποιός, σκηνοθέτης, δηλαδή ως ένα ολόκληρο κινηματογραφικό πλήρωμα. Μέσω αυτής της δραστηριότητας, τα παιδιά αναπτύσσουν δεξιότητες που όχι μόνο μπορεί να αποδειχθούν χρήσιμες για το μέλλον, αλλά ταυτόχρονα ενδέχεται να τα καθοδηγήσει στην επιλογή ενός παρεμφερούς επαγγέλματος.

 

Παντοκρατορία του Minecraft

Στην κατηγορία των videogames, πιο δημοφιλή μεταξύ των παιδιών είναι το Minecraft (22,84%), το Fortnite (6,73%), το Among Us (3,80%), το Brawl Stars (6,34%) – τα οποία προσφάτως τράβηξαν την προσοχή των παιδιών και είναι εξαιρετικά δημοφιλή – καθώς και το πολυαγαπημένο παιχνίδι Roblox (3,82%). Είναι ενδιαφέρον πως το πιο συχνά παιγμένο παιχνίδι, που βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα σχεδόν για όλες τις χώρες, είναι το Roblox.

Στο σύνολο των χωρών, παιδιά από το Καζακστάν προηγούνται στην επισκεψιμότητα ιστοσελίδων με παιχνίδια υπολογιστή, κατέχοντας το 26,01%. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται το Ηνωμένο Βασίλειο με 19,40%. Στην Ινδία, ωστόσο, καταγράφεται μια αρκετά διαφορετική κατάσταση, με παιδιά να επισκέπτονται σπάνια από τον υπολογιστή τους ιστοσελίδες που φιλοξενούν παιχνίδια (μόλις το 5.08%).

 

Συστάσεις ασφαλείας

Για να διασφαλιστεί ότι τα παιδιά θα έχουν μια ευχάριστη εμπειρία στο διαδίκτυο, η Kaspersky προτρέπει τους γονείς:

“- Σερφάρετε μαζί και μάθετε από κοινού νέα πράγματα. Δείτε πού περνούν περισσότερο χρόνο τα παιδιά στο διαδίκτυο και εξερευνήστε τρόπους για να παραμείνουν ασφαλή.

– Μάθετε περισσότερα για τα ενδιαφέροντα των παιδιών σας.

 – Εξηγήστε πως οι ευαίσθητες πληροφορίες πρέπει να κοινοποιούνται μόνο μέσω εφαρμογών messenger και αποκλειστικά με άτομα που γνωρίζουν στην πραγματική ζωή.

– Εξετάστε το ενδεχόμενο λήψης εφαρμογών γονικού ελέγχου και συζητήστε αυτό το θέμα με το παιδί σας για να εξηγήσετε πώς λειτουργούν οι συγκεκριμένες εφαρμογές και πως αυτές συμβάλλουν στην ασφαλή περιήγηση στο διαδίκτυο.

– Αφιερώστε περισσότερο χρόνο συζητώντας με τα παιδιά σας σχετικά με τα μέτρα διαδικτυακής ασφαλείας.

– Πείτε στα παιδιά σας τι δεν πρέπει, σε καμία περίπτωση, να δημοσιεύεται στο διαδίκτυο και γιατί”.